România, din ce în ce mai aproape de prognoza pentru luna august. Epidemiologul Emilian Popovici: ”Am făcut și proiecția care poate duce la 2.629 cazuri noi de infecție pe zi”

România, din ce în ce mai aproape de prognoza pentru luna august. Epidemiologul Emilian Popovici: ”Am făcut și proiecția care poate duce la 2.629 cazuri noi de infecție pe zi”
România, din ce în ce mai aproape de prognoza pentru luna august. Epidemiologul Emilian Popovici: ”Am făcut și proiecția care poate duce la 2.629 cazuri noi de infecție pe zi”
Publicat: 17/07/2020, 11:39
Actualizat: 17/07/2020, 11:41

România se confruntă, în ultima perioadă, cu o nedorită creștere a numărului de îmbolnăviri cauzate de noul coronavirus. Foarte mulți români au tratat cu superficialitate măsurile de protecție, iar rezultatul este îngrijorător.

Ieri, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că – în ultimele 24 de ore – au fost înregistrate încă 777 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar perspectivele, în astfel de condiții, ridică semne de întrebare firești. România, din păcate, se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană într-un nedorit clasament al numărului de infecții, raportat la fiecare 24 de ore, iar epidemiologul Emilian Popovici trage un serios semnal de alarmă și spune că suntem în faza în care proiecțiile făcute până acum pot fi depășite.

”Dacă rata de reproducere a infecțiilor se va menține la nivelul de 1,1 atunci la 14 septembrie vom avea 1.880 de noi cazuri pe zi, iar la terapie intensivă ar putea exista 1.149 de persoane, față de 248 câte sunt în prezent. Atunci am vorbit doar de proiecția pentru un număr bazal de reproducere de 1,1 care era pentru 14 august de 836 cazuri”

Epidemiologul Emilian Popovici

”Am făcut și proiecția pentru 1,2 număr bazal de reproducere care poate duce la 2.629 cazuri noi de infecție pe zi. O trecere de la 1,1 la 1,2 înseamnă foarte mult. Nu suntem, din fericire la 1,2, nu e de dorit să ajungem acolo. La un număr bazal de reproducere de 1,1 cu corespondența de 836 cazuri noi vom avea 561 cazuri în terapie intensivă. La 1,2 în ATI ar fi 1.428 cazuri, secțiile ATI ar putea avea o problemă”, avertizează Emilian Popovici, potrivit informațiilor furnizate de digi24.ro.

Emilian Popovici: ”Oamenii trebuie să înțeleagă și să constientizeze pericolul”

Emilian Popovici mai spune că – dacă ținem cont de apropierea sezonului rece – trebuie să fim pregătiți pentru o ”încleștare” dublă, pentru că nu va exista doar pericolul reprezentat de noul coronavirus, ci și de cel adus de gripa sezonieră.

Oamenii ar trebui să fie conștienți că măsurile de protecție sunt esențiale, fiindcă un astfel de pericol poate face ca numărul de infecții să crească din ce în ce mai mult.

”Nu puteam anticipa problema cu pacienții externați la cerere, aceste sute de pacienți dacă nu respectă indicațiile la externare pot genera focare. Sunt niște situații obiective care au făcut să fim cu 777 cazuri noi câte au fost ieri, să fim mult mai aproape de cifra prognozată pentru 1,1 decât ne așteptam. S-ar putea să ne îndreptăm spre o cifră între cele două, din cauza contextului epidemiologic și clinic cu care ne confruntăm”, afirmă Emilian Popovici.

”Dacă acum, în vară, avem probleme, să ne întrebăm ce va fi în noiembrie când vremea se va răci. Lucrurile trebuie ținute sub control, să fim pregătiți pentru sezonul rece când ne vom confrunta și cu gripa și cu Covid în același timp, nu ca în martie când au fost una după alta”

Epidemiologul Emilian Popovici

”Oamenii trebuie să înțeleagă și să constientizeze pericolul”, a explicat epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Anunţ trist despre Kate Middleton, făcut de apropiaţi! Trece prin iad
Ce se întâmplă dacă țineți pâinea la frigider, de fapt. Efectul la care nu v-ați...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Descoperirea secolului! Breaking news!
Vlad Pascu își încearcă norocul: Le-a cerut magistraților să fie judecat din nou în arest...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
O furtună văzută din spațiu arată ca „o meduză uriașă”. Cum este explicat fenomenul rar?
×